Да започнем с простото питане: Какво би станало, ако ПП-ДБ не

...
Да започнем с простото питане: Какво би станало, ако ПП-ДБ не
Коментари Харесай

Този път Борисов надмина и надхитри себе си, но ни очакват още много хитрини

Да стартираме с елементарното запитване: Какво би станало, в случай че ПП-ДБ не бяха се разбрали с ГЕРБ за това чудато на тип ръководство? Вероятностите биха били две: Правителство на ГЕРБ с първия мандат, подкрепено от Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и още някои. Или пък нови избори. И в двата случая това би било по-изгодно за ГЕРБ, в сравнение с за ПП-ДБ.

Ще се резервира ли моделът „ Борисов “?

Но главният въпрос въпреки всичко не е в това кому е преференциално, а дали при новото ръководство ще се резервира моделът „ Борисов “? Или както още би могъл да се назове – корупционният модел, олигархичният модел, моделът, при който ръководи една социална каста за сметка и в ущърб на всички останали.

И отговорът по никакъв начин не е сложен. В първия случай, при ръководство на ГЕРБ или нови избори, вероятността този тип ръководство да се резервира е доста по-голяма, в сравнение с при някакъв тип общо ръководство на ГЕРБ и ПП-ДБ. И повода за това е разбираема, или най-малко би трябвало да бъде такава – оздравителното разделяне сред изпълнителна и законодателна власт.
Бойко Борисов към този момент няма да може да дефинира,
и то по телефона, чрез своето безропотно мнозинство какви закони да приема Народното събрание.

При неизбежния взаимен контрол между ГЕРБ и ПП-ДБ ходатайското и лобистко приемане на закони ще бъда изключено, ще станат невъзможни и незаконните публичните поръчки, което значи, че корупционните връзки значително, в случай че не и напълно, ще бъдат прекратени. За известно време най-малко.
Примирие сред Борисов и Гешев към момента е допустимо
Разбира се, Бойко Борисов не се е съгласил на ротационното ръководство след някакъв непредвиден припадък на блогородство и държавническа мъдрост. Нито пък това е повода да поддържа най-сетне правосъдната промяна, като нареди на първо време на своите хора по места, най-много във Висш съдебен съвет, да изискат оставката на Гешев, обещавайки в подмяна на своя някогашен съдружник всякакви утешителни постове и награди, както твърди основният прокурор.

Цената на това единодушие е ясна, въпреки и неназована от множеството наблюдаващи – помилван за предходното му ръководство и отвод от правосъдно гонене. Една от нормалните му хитрости, посредством които до момента съвсем постоянно печелеше. Този път обаче, в увлечението си по сплетни и козни, той надмина и надхитри даже себе си.

Защото основният прокурор като „ мъж и българин “, а също храбрец, чиито
величави действия наподобяват тези на Бенковски,
не кандиса на утешителни постове и награди, а реши да си резервира властта. Макар че при изобилните си излияния от рода на „ той ми сподели, че му били споделили, че аз съм споделил, че някой различен бил споделил “, същият този „ мъж и българин “, не посмя да уточни кой въпреки всичко е оказвал напън върху Висш съдебен съвет и прокуратурата.

Сдържаност, която може би значи, че заварката Гешев – Борисов към момента не е дефинитивно раздрана. Показателно е също и това, че Борисов, който другояче не си поплюва в обругаването на неприятелите си, дефинира изказванията на Гешев за „ боклуците в Народното събрание “ не като възмутителни, противозаконни или неприемливи, а с надали не с нежното „ неточни “. Така че помирение сред двамата към момента не е изключено.

Все повече хора схващат, че промяната на правосъдната система е нужна. Но въпреки всичко главното тук не са
връзките сред един Бойко и един Иван,
пък били те Борисов и Гешев, а дали може да се стигне до мечтаното разделяне сред изпълнителна и правосъдна власт. А към този момент новите условия – ротационното държавно управление и конфликтът Борисов – Гешев, усилват сензитивно тази опция.

Бойко Борисов, несъмнено, ще направи всичко, с цел да се измъкне от правосъдно гонене. „ Всичко “ значи всевъзможни хитрини, злословия, извъртания и прецаквания. Те между другото към този момент започнаха. Например с отсъствията на депутати, с цел да няма кворум в Народното събрание. Или пък с настояването в новото държавното управление да има още министри на макар ангажиментите. И сигурно ще следим още доста сходни хитрини.

А на същинските демократи остава единствено, при всичките неизбежни отстъпки, да не правят отстъпка от главното – устрема към смяната в България и търсенето на отговорност за корупцията при предходния модел на ръководство. Като идващото тестване евентуално ще бъде гласуването за лишаване депутатския имунитет на Делян Добрев.

Всъщност политическата криза убеди болшинството българи, че правовата страна не е някаква отвлечена европейска полезност и че дълбоките промени в правосъдната система са наложителни.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР